Leerdoelen
- De student weet wat er met RSS bedoeld wordt en hoe deze in het algemeen worden toegepast binnen sites
- De student kan omschrijven wat de verschillen zijn tussen de verschillede soorten RSS documenten
- De student kan RSS documenten zelf maken (al dan niet met een database)
Samenvatting les inhoud
Omdat "het “internet”" steeds verder expandeert is he steeds moelijker (voor mens en zoekmachine) om het geheel te begrijpen. Deze ondoorzichtigheid kan opgelost worden door een samenvatting van de inhoud te geven. Hier komt RSS om de hoek kijken. Aangezien je op een vast voorgestelde manier bepaalde inhoud weergeeft kan je met RSS meer dan alleen een samenvatting bekijken. Browsers van heden ten dage kunnen deze ‘feeds' volgen. Daarop zijn toepassingen als PODCasting gebaseerd. Het hoeft dus niet eens een Browser te zijn die het volgt maar eigenlijk alle Programma's die een internet connectie kunnen maken. Deze ‘lezers' van RSS worden ook wel aggregrators genoemd. RSS-feeds zijn sinds een paar jaar een onderdeel geworden van het internet en de toepassing er van is nog steeds niet uitgeput.
Wat is RSS
RSS is een XML geformatteerd document wat een inhoud weergeeft van een site of een gedeelte daarvan. RSS staat voor ‘Really Simple Syndication' en bedacht in 1991 door Dave Winer bij Netscape. Waarbij Syndication zoveel betekend als: De middelen die gebruikt kunnen worden om nieuws te verspreiden door een Syndicaat of Organisatie.
Verschillende soorten RSS documenten
Er bestaan meerdere types RSS. Binnen deze les richten we ons op 2.0 en 0.9X. Versie 1.0 is complexer en heeft eigenlijk weinig te maken met de ander twee types. De betekenis van RSS binnen de 1.0 versie is ook anders namelijk RDF Site Summary. Deze werkt met RDF (Resource Description Framework) en is een standaard van w3c. De meeste sites gebruiken RSS 0.91 (50%). 25% gebruikt 2.0 en de rest (25%) 1.0.
Structuur en onderdelen van een RSS (2.0) document
RSS is een dialect van XML. Dat betekend dat alle regels van xml moeten worden aangehouden. Dat wil zeggen:
- Elk element moet een sluit tag hebben
- Alle tags zijn Case sensitive
- Alle elementen (tags) moeten netjes worden genest.
- De waardes van attributes moet altijd tussen quotes staan.
Een voorbeeld van RSS 2.0 ziet er als volgt uit:
<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1" ?> <rss version="2.0"> <channel> <title>Algemene RSS titel</title> <link>http://www.Mijnsite.com</link> <description>Overzicht van alle RSS titels </description> <item> <title>Onderdeel 1</title> <link>http://www.mijnsite.com/rss</link> <description>titel in de pagina</description> </item> <item> <title>Onderdeel 2</title> <link>http://www.mijnsite.com/rss</link> <description>titel in de pagina</description> </item> </channel> </rss>
RSS is XML met een bepaalde voor vast gelegde syntax. Elk document begint dan ook met het document type:
<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1" ?>
Daarna komt een regel die bepaald welk type RSS het is. (In dit geval 2.0).
De inhoud van het RSS document is in principe uit een ‘Channel' met meerdere elementen. Drie van deze elementen zijn verplicht andere zijn optioneel. (kijk voor optionele channel tags op: http://www.w3schools.com/rss/rss_channel.asp De verplichte zijn:
- <title>: geeft de algemene titel van deze RSS feed weer.
- <link>: origine van het domein waar de RSS feed op van toepassing is.
- <description>: Korte beschrijving van dit domein.
Binnen de Channel kunnen ook nog items worden toegevoegd (zeg maar een nieuws overzicht van alle laatste onderdelen die zijn geplaatst zijn op de site.
Ook deze item tag (genest in Channel) heeft dezelfde 3 verplichte elementen: <title>, <link> en <description>. Binnen item zijn ook een paar optionele elementen mogelijk:
- <author>: Wie het stuk heeft geschreven.
- <pubDate>: Waneer het stuk is verschenen
- <category>: Als er een categorie op van toepassing is kan dat hier worden geplaatst.
Echt moeilijk is RSS 2.0 dus niet. Als men zich aan de regels houd komt het allemaal goed. Plaats het document op je site en Update het regelmatig. (dit geldt in het algemeen voor elke site)
Toepassingen van RSS
Toepassingen zijn legio. Hier behandelen we er een paar.Nieuws
De meest gebruikt vorm voor RSS is natuurlijk een overzicht te generen van de laatste onderwerpen die geplaatst zijn op je site. Aangezien de meest Robots (search engins) ook RSS lezen kan het zeker helpen het aantal hits te vergroten.
PodCasts
Adam Curry heeft PodCasting uitgevonden. Nou ja uitgevonden het is gewoon een stuk MP3 wat je op een server zet. Vervolgens maakt men dan gebruik van een RSS feed om te kijken of er een nieuwe uitzending is geplaatst. Dit is een toepassing waarbij de Aggregator Dus niet een Browser is maar een andere Applicatie (in dit geval iTunes)
Flash
Aangezien flash in sites voor een Robot niet te lezen is . Kun je gebruik maken van RSS om de structuur Om je site weer tegeven. Binnen de RSS verwijs je dan naar ander RSS documenten. Deze tweede trap kan dan vervolgens verwijzen naar een anchor in Flash (een frame label maar in de vorm van een Anchor)
Maken van RSS feed met PHP en MySQL.
Zie Les XML en PHP.
Lesprogramma
- Presentie
- Presentatie RSS feeds
- Uiteg PHP en XML.
- Opdracht(en)